Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico

VisueelTeamwork - tussen organisaties

Samenwerken aan ambitie en resultaat.

Samenwerking tussen bedrijven: van intentie naar resultaat

Samenwerken tussen verschillende partijen is een ontdekkingstocht. Er is geen “toverstok” maar je kunt wel werken aan de condities die samenwerken kansrijker maken. Samenwerken is relevant als partijen beseffen dat ze elkaars succes én het teamsucces bepalen. De vijf condities voor kansrijk samenwerken zijn *:

  1. Betekenisvolle gedeelde ambitie
  2. Respect voor elkaars belangen
  3. Aandacht voor persoonlijke relaties
  4. Goed georganiseerd
  5. Voeren van procesregie
* Bron: Samenwerking van idee naar afspraak | Aan de slag met jullie samenwerking | T. Dees e.a.

Betekenisvolle gedeelde ambitie

Over fraaie woorden en algemeenheden zijn wij het al snel eens. Je denkt dan dat je elkaar begrijpt. De ambitie is de baas! Een ambitie is scherp en duidelijk en de lat waarlangs besluiten, acties en gedrag gelegd kan worden, “Wat draagt dit bij aan onze ambitie”.

Gedeelde ambitie = belofte x commitment x doen

Wij helpen bij het zichtbaar en bespreekbaar maken van de gedeelde ambitie, Het is de focus bij samenwerken. De ambitie moet concreet en gedetailleerd zijn en aanzetten tot actie, doelen en gesprek. TargetResult zorgt dat de partijen de ambities en doelen zichtbaar én bespreekbaar maken.

Respect voor elkaars belangen

Elke samenwerking heeft te maken met drie soorten belangen:

  1. Collectieve belangen
  2. Organisatiebelangen; veelal gekoppeld aan de doelen en kernwaarden van de organisatie.
  3. Individuele belangen; persoonlijke overtuigingen, drijfveren en belangen.

In een goede samenwerking wordt recht gedaan aan de belangen van elke organisatie. Zo niet, dan gaan partijen dwarsliggen, haken af of gaan saboteren. Wij helpen om te zien welke belangen achter de standpunten zitten. Vaak praten partijen over de maatschappelijke of collectieve belangen van de samenwerking. Dit is voor de samenwerking onvoldoende. Daarnaast maken de teams de organisatiebelangen zoals rendement en imago als ook de individuele belangen bespreekbaar.

Aandacht voor persoonlijke relaties

Samenwerken is een samenspel van mensen die al dan niet iets willen. Het opbouwen van persoonlijke relaties is bij samenwerking tussen partijen niet eenvoudig omdat je elkaar niet iedere dag ontmoet. Samenwerken en vertrouwen zijn werkwoorden en vragen om interactie, onderhoud en aandacht.

Vertrouwen is niet iets wat je overkomt. Elkaar echt kennen en een persoonlijke klik motiveert om iets extra’s te doen. Bij een goede samenwerking is het team loyaal aan de samenwerking en aan de eigen organisatie. Wij helpen bij het organiseren van vertrouwen en maken dit zichtbaar én bespreekbaar..

Goed georganiseerd

Elke samenwerking vereist een gezonde balans tussen draagvlak en daadkracht. Hoe nemen organisaties de achterban mee? Hoe regelen we de besluitvorming en de verdeling van financiën en risico’s? Er zijn nog geen ingesleten procedures. Gevolg is onder- of over-organisatie met slecht werkende overleggen, onduidelijke besturing en voortdurende spraakverwarring en ergernis.

De waardestroomanalyse is een praktisch middel om samen de processen en afhankelijkheden concreet te maken. Wat zijn de taken en rollen en wie kan deze het beste oppakken. Dit wordt verbonden met de TeamTMA. Maak met elkaar de samenwerkingsregels zoals “Als het spannend is dan bellen we elkaar” concreet en zichtbaar.

Voeren van procesregie

Het team richt samen de aanpak van het plannen, bewaken en sturen van het proces in. Wij helpen teams bij het zichtbaar én bespreekbaar maken van de doelen, prestaties en het gedrag om vervolgens samen de productieve discussie aan te gaan over de beste aanpak en oplossing. Dit zorgt voor betrokkenheid en eigenaarschap. Risicomanagement vormt hierbij mede de basis.

Referenties

Deze methode kan de volgende bouwstenen bevatten

Bij de samenwerking tussen partijen zetten wij onder andere de volgende bouwstenen in.

  • TeamTMA

    Diversiteit maakt een team succesvol, maar kan ook ruis in de samenwerking veroorzaken. Waarom reageer ik zo en jij zo op situaties?

    De TeamTMA geeft inzicht in elkaars drijfveren en talenten en zorgt voor meer vertrouwen en acceptatie binnen teams. Lees verder om te zien wat nog meer mogelijk is met de TeamTMA.

    Meer informatie

    Teamplannen

    Het succes van plannen is het onderling afstemmen van de raakvlakken en samen bepalen wat de beste aanpak is om het teamdoel te realiseren. Teamplannen maakt dit op een praktische manier zichtbaar en bespreekbaar.

    Meer informatie
  • Teamoverleg

    Een overlegstructuur én cultuur die past bij effectief, efficiënt en energiek overleg. Niet meer erbij zitten omdat je moet, maar omdat je wil! Door de manier van overleg te veranderen ontstaat er eigenaarschap voor de acties en afspraken.

    Meer informatie

    VisueleNotulen

    Maak afspraken samen zichtbaar en bespreekbaar en zorg voor eigenaarschap. Deze praktische manier van notuleren (fysiek of digitaal) helpt hierbij.

    Meer informatie
  • Individuele coaching

    Voor wie tools, support en inzicht wil hebben om zelf meer aan het stuur te zitten.

    Meer informatie

    DISC

    Zelfkennis en inzicht in de ander maakt de leefwereld voor mensen begrijpelijker, daar geloven wij in. Effectieve communicatie en onderlinge verdraagzaamheid beginnen bij zelfinzicht. Daardoor komen mensen en teams tot bloei.

    Meer informatie
  • Mediation

    Soms kom je er samen niet meer uit en lopen conflicten op. Ergernissen stapelen zich op en frustreren de samenwerking. We helpen partijen om samen tot een gedragen besluit te komen voor oplossingen, met respect voor de behoeftes en belangen van iedereen.

    Meer informatie

    Teamwiki

    We kregen vaak de vraag: hoe zat het ook alweer met .... Onze teamwiki helpt je uit de brand. Klanten krijgen gratis toegang, ben je geen klant kun je voor een klein prijsje toegang krijgen. We houden van delen!

    Meer informatie