De directeur vraagt naar onze mening. De teamleider van de projectleiders functioneert niet. Hij moet vijf projectleiders aansturen en die zeggen stuk voor stuk dat ze weinig met en aan hem hebben. Ze omzeilen de teamleider en gaan rechtsreeks naar de directeur, die daar niet op zit te wachten. Kan de teamleider gecoacht worden, is de vraag.
Ja, natuurlijk kan dat. De vraag is of het helpt.
We gaan individueel in gesprek met zowel de teamleiders als de projectleiders. Vaak komen in de gesprekken dezelfde topics terug. De teamleider wil eigenaarschap in het team leggen, terwijl de projectleiders nu juist wat meer daadkracht van de teamleider verwachten. De teamleider zegt erg druk te zijn, de projectleiders vinden dat hij vooral bezig is met dingen die niet nodig zijn. Zo komt nog veel meer boven tafel.
Uit de gesprekken blijkt vooral: het is 5 tegen 1.
We kennen de TMA's van de projectleiders. Ze lijken erg op elkaar. Lage steunbehoefte, lage hulpbehoefte, ze zijn autonoom. Ze zeggen zelfs letterlijk: "Wij hebben jou helemaal niet nodig, teamleider!"
Ergens in het traject gooit de teamleider de handdoek in de ring. Hij gaat voor zichzelf beginnen. Deze wedstrijd is niet te winnen. Hij vertrekt. De directeur zit met zijn handen in het haar. Wat nu? Wat voor iemand gaat het wél redden met dit team?
Ik raad de directeur vooral aan voorlopig niks te doen. Niemand aannemen!
Als je systemisch kijkt zal de volgende teamleider hetzelfde lot ondergaan. Het is zinloos om in een slecht functionerend team één iemand te vervangen. Er zal niets veranderen, want je moet het systeem veranderen. De projectleiders hebben gezegd: "Wij hebben jou niet nodig." "Laat ze dat dan maar bewijzen," raadde ik de directeur aan.
Hij vond het lastig, maar deed het. Drie maanden lang mochten de projectleiders 'het zelf uitzoeken.' In die maanden stuitten zij op flink wat problemen, waarbij de inzet van een teamleider gewenst was. Gelukkig was er in de tussentijd een nieuwe teamleider gevonden. Hij werd nog net niet met toeters en bellen onthaald bij de poort. Vanaf dag één is de samenwerking goed.
De directeur vertelde later, tijdens een feestje:" Het was de moeilijkste, maar beste beslissing die ik ooit had kunnen nemen."