Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico

Meeste stemmen gelden. Maar wat doe je met de verliezers?

Op de kleuterschool zie je het al gebeuren. "Gaan we voetballen, of tikkertje doen?" Je kunt erop wachten dat één van de kleuters na een klein inventarisatierondje, waarbij wat gemorrel in de groep ontstaat, roept: "Meeste stemmen gelden, dus we gaan voetballen!" Uiteraard wilde deze jongen graag een balletje trappen, anders had hij dit beslist niet geroepen. Het is een ongeschreven regel dat de rest zich daar maar bij moet neerleggen. Het kan in dit geval twee kanten opgaan: óf de rest doet gedwee mee, of één van de kleuters gaat aan de kant zitten, schopt de bal tegen andere kleuters aan of trapt met zijn voorvoet de bal naar de andere kant van het schoolplein.

In de grote mensenwereld noemen we dat sabotagegedrag. Wie niet naar mij wil luisteren, die moet maar voelen. Een heel normaal gedrag, wat we in de kindertijd al ontwikkelen. Denk maar eens terug aan de laatste keer dat je je moest conformeren omdat de meeste collega's binnen het bedrijf achter een andere beslissing stonden dan jij. Hoe voelde dat? Niet fijn toch? En, ging je daarna met volle energie mee met de rest? Ik kan het antwoord raden.

Hoe dan wel?

Deep Democracy, ontwikkeld door Myrna Lewis, kijkt op een andere manier naar besluitvorming. Kort gezegd: Voeg de wijsheid van de minderheid toe aan de beslissing van de meerderheid, om zo een gedragen beslissing te krijgen waar iedereen goed mee uit de voeten kan. Het levert zelfs een béter besluit op. Hoe dat in zijn werk gaat? Geef aandacht aan de groep die in de minderheid was, die niet 'won'. Geef erkenning voor hun inbreng en vraag wat ze nodig hebben om toch mee te kunnen gaan met de beslissing. Wat kan er toegevoegd worden? Wat ziet de meerderheid over het hoofd? Op welke manier zou je wél mee kunnen gaan?

Je zult zien dat er dan een antwoord komt waar de meerderheid niet op gerekend had. Wat de beslissing alleen maar beter maakt en nu gedragen wordt door een grotere groep. Het klinkt eenvoudig en dat is het natuurlijk niet. Er zijn wel wat voorwaarden:

Luister met elkaar naar elkaar, vraag door en vraag als je een antwoord hebt gekregen nog eens door. Geef pas je eigen reactie als je die ander echt goed begrepen hebt en blijf weg van aannames. Luister met de intentie om je te laten beïnvloeden door die ander.

Er zullen altijd verliezers blijven, maar door deze methode te gebruiken zullen de verliezers zich minder 'verloren' voelen.

Voeg de wijsheid van de minderheid toe aan de beslissing van de meerderheid.