Koester ergernis, daar ligt de kans op verbetering.
Wat niet weet wat niet deert. Spreken is zilver, zwijgen is goud. Onze taal kent vele gezegdes, die vooral gaan over: hou vooral je mond als er iets speelt. We vegen blijkbaar graag pijnlijke zaken onder het kleed, daar waar we het niet meer zien en hooguit een klein bobbeltje voelen als we er overheen lopen. Als het bobbeltje irritant voelbaar wordt trekken we schoenen aan met een dikkere zool. Negeren, niet willen voelen, daar zijn we goed in.
We zijn vaak bang om pijnlijkheden bespreekbaar te maken. Angst is de belangrijkste drijfveer om dingen onder het kleed te vegen. Angst voor confrontatie, om het middelpunt te zijn in een discussie, voor gezichtsverlies of voor een dominant persoon in het team. Angst voor gedoe. En ook angst voor het verlies van werk. En als grootste klapper: angst voor buitensluiting. We kunnen bang zijn voor van alles en nog wat, maar geven het liever niet toe, terwijl angst een hele nuttige tool is die wij bij onze geboorte gratis en voor niks ingebouwd hebben gekregen. Gezonde angst houdt ons in leven, anders zouden we bij elk willekeurig zebrapad gewoon rücksichtsloos oversteken.
Toch is de eigen angst overwinnen en zaken die spelen bespreekbaar maken nuttig, zelfs noodzakelijk. Als je blijft doen wat je deed dat krijg je wat je kreeg. Er verandert niks. Het stof blijft onder het kleed en hoopt zich op. Er komt een dag dat je er overheen valt en iets breekt. Dat kan je pols zijn, een heup, of, zoals het hier bedoeld wordt, er breekt iets in de samenwerking. Helen is een langdurig traject en kost geld, tijd en energie. Terwijl het toch zo makkelijk leek, je hoefde alleen maar te zeggen dat er stof lag en er iemand op te wijzen.
Niemand vroeg je een bezem te pakken. Niemand vroeg je niks te zeggen.
Hoe lastig het kan zijn, maar overwin de angst en maak zaken die belangrijk voor je zijn, of belangrijk voor het teamresultaat bespreekbaar. De mens lijdt dikwijls het meest door het lijden dat hij vreest. Vaak valt het achteraf mee. De manier waarop je zaken bespreekbaar maakt zorgt ervoor dat er eerder wordt geluisterd.
Hoe?
Dat vertellen we in de volgende blog!